Prva stran
 

Okinawa 2012

Okinawa, Japonska, 30.10.2012 - 14.11.2012

 
Po štirih letih se je ekipa Karate kluba Kranj že petnajstič odpravila na tekmovanje in izpopolnjevanje na Okinawo - zibelko Uechi-Ryu karateja. Ekipo so sestavljali: Iva Peternel, Andrej Fojkar, Marko Šefman, Branko Malešič, Stane Nadižar in Igor Prašnikar. Ekipa je na Okinawi ostala od 30. oktobra do 14. novembra 2012. Prebivali smo v vadbenem centru Okinawa Karate Do Association, Kitamae, Chatan-Cho, kjer so nas dopoldne poučevali najizkušenejši mojstri te zveze, zvečer pa smo obiskovali vadbo v različnih Dojo-jih.
 
 
Iva Peternel pred dvorano Kenshukaikan
 
Treningi 01.11. do 03.11.2012
 
V četrtek, petek in soboto so nas dopoldne poučevali mojstri Tsutomu Nakahodo, 10.dan, Toshio Higa, 10.dan, Shinmatsu Okuhama, 9.dan, Keicho Tobaru, 9.dan in Hirokuni Yamashiro, 8.dan. V četrtek zvečer smo vadili v Yamashiro Dojo-ju, kjer je naše tekmovalce dodatno pripravljal večkratni okinavski prvak Nobuhiro Higa. V petek zvečer smo imeli borbeni trening z okinavsko ekipo v Chatan Dojo-ju. V soboto zvečer smo odšli pripravit dvorano za tekmovanje.
 
 
Prva vrsta (z leve): Tsutomu Nakahodo, 10.dan, Toshio Higa, 10. dan, Igor Prašnikar, 6.dan, Hirokuni Yamashiro, 8.dan
Druga vrsta (z leve): Rogai, Marko Šefman, Stane Nadižar, Iva Peternel, Andrej Fojkar, Branko Malešič
 
All Okinawa Karate Do Championships, 04.11.2012
 
V nedeljo je od 9. ure dopoldne do 17. ure popoldne potekalo odprto vseokinavsko prvenstvo Okikukai zveze, na katerem so v katah in borbah nastopili Iva Peternel, Andrej Fojkar in Marko Šefman. Tekmovanje je potekalo brez repasažev. V katah tokrat naši tekmovalci niso imeli športne sreče, veliko bolje pa so se odrezali v borbah. Iva Peternel je zelo prepričljivo osvojila 1. mesto med članicami, saj je vse borbe končala predčasno, ne da bi ji nasprotnice uspele zadati eno samo točko. V finalu je borbo proti Masako Arashiro zaključila s fantastičnim ura-mawashi gerijem. Med člani je Marko Šefman osvojil 3. mesto, Andrej Fojkar je po dveh zmagah, v tretji borbi v zadnji sekundi zgrešil uvrstitev v polfinale in končal na 5. do 8. mestu.
 
 
Naša ekipa po tekmovanju (z leve)
Branko Malešič, Stane Nadižar, Iva Peternel (1.mesto), Andrej Fojkar, Marko Šefman (3.mesto) in Igor Prašnikar
 
Treningi 05.11. do 08.11.2012
 
Od ponedeljka do četrtka so nas dopoldne poučevali mojstri Tsutomu Nakahodo, 10. dan, Asakiyo Kiyuna, 9.dan, Toshio Higa, 10.dan, Takashi Arakaki, 8.dan, Susumu Kiyuna, 7.dan, dodatno pa smo vadili v Koza Dojo-ju mojstra Masanorija Yonamineja, 8.dan. V sredo smo bili povabljeni na Okinawa International University, ki šteje 7000 študentov in smo sodelovali pri poučevanju študentov začetnikov. Proste ure med treningi smo porabili za oglede glavnega mesta Nahe in Okinawa Cityja.
 
 
Naša ekipa z univerzitetnimi študenti
 
Treningi 09.11 do 10.11.2012
 
V petek dopoldne nas je poučeval mojster Nobuhide Asato, 9.dan, ki mu je pomagala Kazuyo Tomori, 5.dan. Zvečer smo obiskali Sashiki Dojo, kjer nas je poučeval mojster Kosuke Yonamine, 10.dan. V soboto dopoldne so nas odpeljali na izlet na severni del otoka, kjer smo si ogledali drugi največji akvarij na svetu, botanični park in rekonstruirano okinavsko vas.
 
 
Sashiki Dojo in mojster Kosuke Yonamine, 10.dan
 
Izpiti za mojstrske pasove, 11.11.2012
 
V nedeljo 11. novembra 2012 so potekali izpiti za višje dan stopnje v vadbenem centru Okinawa Karate Do Association, Kitamae, Chatan. Komisijo so sestavljali ugledni mojstri Okikukai karate zveze Izpitov so se udeležili posamezniki iz Argentine, Srbije, centralne Japonske in Okinawe, ki so uspešno opravili izpit za višje dan stopnje od 1. do 8.dan. Naš trener Igor Prašnikar je uspešno opravil izpit za stopnjo 7.dan po dobrih 41-tih letih aktivnega treniranja.
 
 
Prejemniki diplom po uspešno opravljenem izpitu
 
Treningi 12.11 do 13.11.2012
 
V ponedeljek dopoldne so trening vodili mojstri Hiroshi Inada, 10. dan, Shinmatsu Okuhama, 9. dan in Hirokuni Yamashiro, 8. dan. Mojster Inada je veteran Uechi-Ryu šole in je podal številne razlage kako izgleda avtentična izvedba tehnik Uechi-Ryu šole karateja.
 
Zvečer smo vadili v Chatan Dojo-ju. Vadbo so vodili Toshio Higa, 10. dan in Yoshiharu Matsushima, 7. dan. Igor pa je obiskal Jiteki-jyuku Dojo mojstra Kena Nakamatsuja, 9. dan.
 
V torek dopoldne smo imeli zadnji 3-urni trening, ki ga je vodil 80-letni Tsutomu Nakahodo, 10. dan s pomočjo Yamashira. Podrobno je pregledal našo izvedbo vseh osmih kat in nam dal številne napotke za izboljšave ter dodatne razlage glede praktične uporabe tehnik.
 
S tem se je naša ekspedicija na Okinavi približala koncu. Popoldne je sledilo temeljito pospravljanje in čiščenje dvorane, bivalnih prostorov in sanitarij ter pakiranje prtljage. V sredo zjutraj smo se ob 5:30 odpeljali na letališče v Nahi in potem preko Osake in Frankfurta na Brnik, kamor smo prispeli okrog 18:30 ure, kjer so nas pričakali številni člani kluba in nas presenetili z inovativnimi darili - majicami z originalnimi napisi za vsakega posebej .
 
 
Boeing 747 All Nippon Airways (ANA)

Dvorana Okinawa karate Do Association; foto (c) KK ...

Igor Prašnikar, 56 let, vadba Sanchin kate, preverja ...

Stane Nadižar, vadba Sanchin kate, preverja Hirokuni ...

Yamashiro Dojo, Andrej Fojkar in Nobuhiro Higa; foto ...

Yamashiro Dojo, Iva Peternel; foto (c) KK Kranj

Yamashiro Dojo, Igor Prašnikar in Nobuhiro Higa; foto ...

Iva Peternel (levo) uramawashi geri proti Itsuki Tomosugi; ...

Borbe absolutno članice. 2. mesto Masako Arashiro (Koza ...

Marko Šefman (levo) v akciji; foto (c) KK Kranj

Borbe absolutno člani: 2. mesto Youya Tamaki, 1. mesto ...

Iva Peternel, Sanchin kata, preverja Asakiyo Kiyuna, ...

Koza Dojo, vadba na fokuserjih; foto (c) KK Kranj

Koza Dojo, lastnik Masanoru Yonamine (prva vrsta drugi ...

Andrej Fojkar, vadba Sanchin kate, preverja Nobuhide ...

Sashiki Dojo, Branko Malešič, lomljenje s tehniko "kakushiken ...

Sashiki Dojo, Andrej Fojkar, utrjevanje golenice, foto ...

Igor Prašnikar, izpit za 7. dan, Sanchin kata, preverja ...

Igor Prašnikar, diploma št. 114, Kyoshi, 7.dan; (c) ...

Hiroshi Inada, 10.dan, razlaga pomembne elemente tehnike ...

Ekipa KK Kranj z mojstri, prva vrsta z leve: Shinmatsu ...

Tsutomu Nakahodo (80 let), 10.dan preverja Seisan kato ...

Andrej Fojkar izvaja Sanchin kato z vrči ("nigiri gami") ...