Prva stran
 

Okinawa 2007

Okinawa, 29.10.2007 - 13.11.2007

 
TRENINGI NA OKINAVI
 
Konec oktobra se je petčlanska ekipa Karate kluba Kranj že trinajstič odpravila na pot v domovino karateja – Okinavo. Namen potovanja je bilo izpopolnjevanje pri tamkajšnjih mojstrih karateja in nastop na All Okinawa Karate Do Championships v borbah in katah.
 
 
 
prva vrsta (z leve): Mare Železnik, 1.dan, Matjaž Končina, 2.dan, Marko Šefman, 3.dan
druga vrsta (z leve): Stane Nadižar, 5.dan in
Drago Ristič, 5.dan
 
Z ljubljanskega letališča so odpotovali 29.10. zjutraj in 30.10. pozno popoldne prispeli na Okinavo. Ekipa je prebivala v Kenshukaikan, glavnem centru Okinawa Karate Do Association, ki ima poleg velike vadbene dvorane na voljo vse potrebno za prebivanje gostov iz tujine (spalnice, kuhinjo, sanitarije s tuši ipd).
 
Glavni gostitelj je bil mojster Hirokuni Yamashiro, 7.dan, ki je organiziral vadbo in vsestransko skrbel za našo ekipo.
 
 
 
SREDA, 31.10.2007
 
Okinawa International University 13:00 - 14:30
Mojster Yamashiro jih je ob 12.uri odpeljal na mednarodno okinavsko univerzo, kjer so ob 13.uri imeli vadbo z ekipo študentov. Po vadbi so na kratko predstavili Slovenijo in odgovarjali na vprašanja študentov. Sledilo je kosilo v študentski menzi.
 
Futenma Dojo 20:00 – 22:00
Po povratku v Kenshukaikan so imeli nekaj kratkih uric počitka in ob 19. uri so jih spet odpeljali v mesto Futenma. Tam ima svoj dojo mojster Kazuya Takara, 6.dan, uspešen tekmovalec na okinavskih prvenstvih v 90-tih letih in prvak leta 1997. Pri poučevanju naše ekipe se mu je pridružil njegov oče, slavni mojster Shintoku Takara, 10. dan, ki je bil eden najožjih učencev pokojnega Kaneija Uechija iz prve povojne generacije.


Futenma Dojo 
 
ČETRTEK, 1.11.2007
 
Kenshukaikan 10:00 – 12:00
Uvodoma so opravili krajšo ponovitev osnovnih tehnik (hojo undo) za ogrevanje in že po nekaj minutah so bili popolnoma premočeni, kajti vlažnost zraka je na Okinavi konstantno zelo visoka. Ves preostali del treninga stamojstra Shintoku Takara, 10.dan in Hirokuni Yamashiro, 7.dan posamično preverjala kate naših članov. Individualna vadba kat je povsem nekaj drugega kot skupinsko izvajanje na štetje. Vsako kato moraš izvesti mnogo bolj intenzivno in zbrano in po vsaki ponovitvi dobiš napotek za izboljšavo. V času do naslednje izvedbe kate, poskušaš čim večkrat ponoviti in utrditi izboljšavo, ki ti jo je svetoval mojster. Dejstvo, da je imela naša ekipa na razpolago za poučevanje samo zase mojstra takega slovesa kot je Shintoku Takara, predstavlja pravi privilegij. Kakšna razlika od komercialnih seminarjev v Evropi, kjer je pogosto v dvorani hkrati po sto in več vadečih in večina komaj ugleda inštruktorja, da bi kdo dobil kakšen oseben napotek pa lahko samo sanja.
 
Po končanem treningu sta oba mojstra odpeljala našo ekipo na tradicionalno okinavsko kosilo. Okinavski mojstri karateja so izredno gostoljubni in radi vzpostavijo osebni odnos z učenci. Pravi mojstri karateja ne potrebujejo lažne avtoritete in podrejenega odnosa učencev. Izredno doživetje za tiste naše člane, ki so prvič na obisku Okinave, da se lahko pogovarjajo sproščeno z mojstrom najvišjega ranga, ki ima za seboj 55 let aktivne vadbe.
 
Yamashiro Dojo (Okinawa City), 20:00 – 22:00
Mojster Yamashiro je pred nekaj leti odprl svoj dojo v predmestju Okinawa Cityja. Dojo je moderno opremil in poleg klasičnih naprav (makivara, chishi, nigiri game, jari bako ipd) dodal celo nekaj fitnes naprav za krepitev moči. Po ogrevanju in seriji kombinacij osnovnih tehnik je našo ekipo usmeril v vadbo udarcev na makivari, vreči in drugih napravah za krepitev ter utrjevanje udarnih površin in telesa, kar je pomemben sestavni del okinavskega karateja. V zadnjem delu treninga so vadili borbene tehnike z menjavo partnerja kot pripravo na turnir.

Yamashiro Dojo
 
PETEK, 2.11.2007
 
Kenshukaikan 10:00 – 12:00
Jutranji trening sta spet vodila mojstra Shintoku Takara, 10.dan in Hirokuni Yamashiro, 7.dan. Trening je bil v celoti posvečen vadbi kat. Pravzaprav se v tem pogledu na Okinavi ni nič spremenilo v zadnjih sto letih. Mojstri uporabljajo najbolj učinkovito metodo poučevanja – neposredni osebni prenos znanja z učitelja na učenca. Fantje ponavljajo posamično pred mojstrom Takaro kato za kato, po vsaki izvedbi pa mojster pokaže kje so slabosti, kje so potrebne izboljšave. Tistih nekaj minut do naslednje ponovitve kate je namenjenih takojšnjemu utrjevanju popravkov. To je najbolj ključen moment v odnosu med učiteljem in učencem oz. po naše med trenerjem in vadečim. Bolj ko se učenec trudi in udejanja učiteljeve popravke, več napotkov bo dobil. Če se ne odziva in kato izvaja ves čas enako na svoj samozadosten način, potem mu bo učitelj počasi prenehal dajati napotke. Okinavski učitelj se bo takemu učencu ob koncu kate nasmehnil in mu prikimal, kar bo nepoučeni razumel, kot da je njegova kata perfektna in učitelj na izvedbo nima pripomb. V resnici pa ga je prenehal poučevati, saj poučevanje nima smisla, če učenec ni pripravljen sprejeti in udejanjati učiteljevih navodil.
 
Proces vadbe kat se ponavlja počasi in potrpežljivo, vsakič po ena izboljšava. Slepo, mehansko ponavljanje kate ne pripelje nikamor. Marsikomu od naših se utrne misel, kako kakovosten bi lahko bil njegov karate, če bi stalno vadil pod takim strokovnim vodstvom. Po tretjem treningu z mojstrom Takaro je viden izreden napredek tudi pri našem borcu Končini, ki do sedaj ni posvečal kaj prida časa vadbi kat. Za trenerje so ti treningi še toliko bolj pomembni, saj je naš cilj poučevanje avtentičnega okinavskega karateja.


Kenshukaikan
 
Po treningu je mojster Takara peljal našo ekipo na tradicionalno juho z rezanci »okinawa soba«, nato pa jih je mojster Yamashiro odpeljal v Naho v kultno trgovino vseh ljubiteljev okinavskega karateja Shureido, katere lastnik je g. Kenzo Nakasone. Po nakupu vadbenih oblačil (gi-jev), pasov in druge opreme sta veterana Nadižar in Ristič novincem razkazala še Kokusai Dori - glavno nakupovalno ulico v Nahi. Čas za ogled je hitro minil, kajti bližal se je že večerni trening pri mojstru Nakamatsuju.
 
Nakamatsu Dojo (Kitanakagusuku), 20:00 – 22:00
Mojster Ken Nakamatsu, 9.dan, upokojeni 68-letni profesor matematike, ima Dojo kar v zgornjem nadstropju svoje hiše v vasi Kitanakagusuku, ki se nahaja med Okinawa Cityjem in Futenmo. Sodi v drugo povojno generacijo učencev Kaneija Uechija pri katerem je začel vaditi že v srednji šoli. Mojster Nakamatsu je tudi učitelj Nobuhira Hige, 8-kratnega prvaka Okinave, ki je zmagoval med leti 1982 in 1991. Pri njem smo redni gostje ob vsakem obisku Okinave. V zadnjih letih poučuje izključno manjšo skupino učencev, svojo šolo pa je poimenoval Ji-Teki-Jyuku.
 
Uvodni del treninga je posvečen razteznim vajam. Mojster Nakamatsu pri svojih letih prekaša v gibljivosti večino učencev, saj z lahkoto naredi žensko in moško špago. Veliko pozornosti posveča tudi raztezanju ramenskega obroča. Sledila je vadba serij borilnih tehnik z z maksimalno eksplozivnostjo. Drugi del treninga je bil rezerviran za vadbo kat. Mojster Nakamatsu daje glavni poudarek uporabi principa »koshi« pri izvedbi vsake tehnike – maksimalna kompresija v prvi fazi, ki ji sledi silovit udarec v drugi fazi. Dve urni trening je minil prehitro, zaključili pa so ga s čiščenjem Dojo-ja, nato pa so vsi posedli v krog in ob prigrizku in pijači je stekel razgovor o – karateju. 

Nakamatsu Dojo
 
SOBOTA, 3.11.2007
 
Danes je bil za našo ekipo prvi dan počitka. Mojster Yamashiro si je izposodil kombi in jih popeljal na celodnevni ogled znamenitosti Okinave. Odpeljali so se na severni del otoka in si ogledali drugi največji akvarij na svetu Okinawa Churaumi Aquarium in tradicionalno okinavsko vas Ryukyu mura. Vmes so se ustavili na kosilu v idilični gorski vasici. Po povratku pa jih je Yamashirov prijatelj, profesor z okinavske univerze, povabil na večerjo v italijansko restavracijo, ker ga je zelo zanimala Slovenija. Skratka, naši okinavski prijatelji so se izkazali kot izjemni gostitelji.
 
NEDELJA, 4.11.2007
 
Kenshukaikan 19:00 – 21:00
Nedeljski trening je bil v celoti posvečen pripravi na prvenstvo v borbah naslednjo nedeljo. Pred treningom je bil sestanek upravnega odbora okinavske karate do zveze, na katerem so bili predstavljeni domači borci ter naša ekipa.
 
Na treningu so vadili predvsem napadalne kombinacije v parih in borbe na sojenje. Zadnje pol ure treninga je bilo posvečeno vadbi udarcev na makivari ter utrjevanju telesa. Pravila okinavskega prvenstva namreč dopuščajo polni kontakt v telo in noge (low kick) in kontroliran kontakt v glavo (brez poškodbe). Borci morajo imeti ščitnik za zobe in zaščitne rokavice, ščitnik za genitalije je tudi še dovoljen, druga zaščitna oprema pa ni dovoljena.
Kenshukaikan; Marko Šefman in Matjaž Končina z okinavskimi borci
 
 
PONEDELJEK, 5.11.2007
 
Kenshukaikan (10:00 – 12:00)
Člani naše ekipe so bili deležni nadaljnega pouka kat pod vodstvom mojstra Shintoku Takare, 10.dan in Hirokunija Yamashire, 7.dan. Ob vsaki ponovitvi poskušajo vnesti vse napotke, ki so jih prejeli v preteklih dneh. Postopno postaja vadba vse bolj zahtevna, bolj kot so si predstavljali prvi dan. Največja ovira postaja lastni ego – prepričanje, da si pravkar izvedel kato najbolje kot zmoreš, a mojster Takara ostaja nepopustljiv. Zahteva več. Psihološki napor postaja zlagoma še večji kot je fizični.
 
Uechi-Ryu Tobaru Shubukan (20:00 – 22:00)
Mojster Yamashiro odpelje ekipo na večerni trening v tradicionalni Uechi-Ryu dojo, kjer poučuje mojster Seisho Yonaha, 9.dan. Že sam dojo predstavlja doživetje, saj oprema, fotografije, certifikati odražajo več desetletij zgodovine. Vadba se prične s klasičnim setom ogrevalnih vaj (Jumbi Undo), sledijo osnovne kombinacije (Hojo Undo) v močnem tempu. Nato vsi skupaj ponovijo šolske kate Kanshiwa, Kanshu in Seichin. Sledi individualni trening. Najprej posamično Sanchin kata s testiranjem. Ni milosti za našo ekipo, domači mojstri jih s silovitim testiranjem utrdijo v prepričanju, da je Sanchin kata alfa in omega Uechi šole. Nato gostitelji demonstrirajo vadbo na makiwarah. Našim novincem se zasolzijo oči. Takega prizora v živo še niso bili vajeni. Les ječi pod silovitimi udarci, posladek so udarci z golenico, nožnimi prsti (sokusen), palcem dlani (boshiken).

                 
 Mare Železnik se je zamislil                             Mojster Yonaha popravlja
   nad okinavsko makiwaro                           hirate kamae Staneta Nadižarja

Nato so na vrsti naši in vsak izvede po dve kati za mojstra Yonaho. Gostitelji jih nagradijo z aplavzom, mojster Yonaha pa s potrebnimi izboljšavami. Skupna ocena – fantastičen dan.


Uechi-Ryu Tobaru Shubukan
 
TOREK, 6.11.2007
 
Kenshukaikan (10:00 – 12:30)
Člani naše ekipe so dopoldne spet  izpopolnjevali kate pod vodstvom mojstra Shintoku Takare, 10.dan in Hirokunija Yamashire, 7.dan. Zavedajo se kakšen privilegij imajo, da se mojster Takara posveča samo njim. Poskušajo utrditi vse napotke, ki so jih prejeli v predhodnih dneh, mojster jih opominja na sekvence kate, ki jih je še potrebno izboljšati. Težišče vadbe se prenaša na celovit nastop. Kata ni samo golo fizično ponavljanje zaporedja tehnik. V predstavitvi se mora odražati usklajenost telesa, uma in duha.
 
Po dobri uri in pol čaka fante presenečenje. V dojo vstopi Nobuhiro Higa, nekdanji 8-kratni prvak Okinave v borbah v letih 1982 ter 1985-1991. Prišel je, da preveri in da napotke našima borcema Matjažu Končini in Marku Šefmanu. Nadene si prsni ščitnik in v 3-minutnih rundah ga morata napadati z vso močjo v telo. Vadba se stopnjuje v prosto borbo in Higa ju opozarja, kje sta nabolj ranljiva, ter kaj naj v naslednjih dneh še povadita. Po dobrih pol ure sta naša fanta popolnoma izčrpana, 51-letni Higa pa še vedno deluje sproščen in svež. Ob odhodu vsem pokloni darilo in jim zaželi čim boljši nastop. Nobuhiro je pravi gentleman in primer šampiona, ki je po vseh uspehih ostal popolnoma skromen


Kenshukaikan, z leve Nobuhiro Higa, Shintoku Takara, Hirokuni Yamashiro
 
SREDA, 7.11.2007
 
Kenshukaikan 10:00 – 12:00
 
Jutranji trening kat sta vodila mojstra Shintoku Takara, 10.dan in Hirokuni Yamashiro, 7.dan. Sanchin kato je vsak izvedel pri obeh, mojster Takara je opozarjal na pravilno držo, dihanje in pogled, mojster Yamashiro je testiral močno in preverjal stabilnost. Uechi Kanbun, ustanovitelj Uechi-Ryu šole, je učil zelo počasi in pogosto učence opozarjal, da samo Sanchin kata zahteva 10 let vadbe. Tudi danes ostaja ta kata najbolj pomembna v Uechi-Ryu šoli. Nato je mojster Takara vsakemu posebej pregledal vse mojstrske kate, mojster Yamashiro pa je prevajal njegove napotke. Fantje čutijo vse večje spoštovanje do mojstra Takare, ki pri svojih 76-tih letih prihaja vsako dopoldne in poučuje samo njih. Potrebno je poudariti, da jih poučuje popolnoma brezplačno. Edino nadomestilo, ki ga mojster Takara pričakuje, je iskrena želja za učenjem in maksimalen trud. To troje je tudi najbolj pomembno Okinavcem. Mlajši učenci spoštujejo veščino starejših, starejši napore mlajših, oboji spoštujejo učitelja, ki jih nesebično poučuje. Že od nekdaj je na Okinavi veljalo, da se karate začne in konča s spoštovanjem.
 
Okinawa International University 13:00 – 14:30
 
Mojster Yamashiro že dlje časa dvakrat tedensko poučuje študente karate na mednarodni okinavski univerzi. Študentje so bili navdušeni nad mednarodno izmenjavo že prejšnji teden, ko je pri vadbi sodelovala vsa naša ekipa. Tokrat je z mojstrom Yamashirom odšel Mare Železnik.
 
Chatan Dojo, 20:00 – 22:00
 
Na večernji trening je ekipa odšla v Chatan Dojo, kjer poučuje mojster Shigeru Takamiyagi, 9.dan, profesor angleščine na mednarodni okinavski univerzi. Vadbi se je pridružil tudi Nobuhiro Higa, ki želi čim bolj pripraviti naša borca. Po krajšem ogrevanju so takoj prešli na vadbo Sanchin kate. Mojster Takamiyagi je preveril vsakega posebej, tudi tako, da so izvajali Sanchin kato z glinenimi vrči, napolnjenimi s peskom (nigiri game). Nato so Stane Nadižar, Drago Ristič in Mare Železnik vadili uro in pol kate pri mojstru Takamiyagiju, Nobuhiro Higa pa je imel borbeni trening za Matjaža Končino in Markota Šefmana, ki sta začela spoznavati kakšen je šampionski borbeni duh.

Chatan Dojo, v sredi Shigeru Takamiyagi, 9.dan
 
ČETRTEK, 8.11.2007
 
Tudi današnji dan je imela ekipa popolnoma zapolnjen. Po jutranjem treningu sta Stane Nadižar in Drago Ristič opravljala izpit za mojstrsko stopnjo 6.dan. Po izpitu so vsi mojstri, člani izpitne komisije, peljali našo ekipo na kosilo, ob 15.uri pa so jih odpeljali v Okinawa City, kjer so dali intervju za dve največji časopisni hiši Ryukyu Shimpo in Okinawa Times. Ko so se okrog 18. ure vrnili v glavni dojo, je tja ravno prispela skupina ameriških karateistov, ki je tudi prišla na dvotedensko izpopolnjevanje. Tako je čas do večernega treninga, ki ga je vodil mojster Yamashiro hitro minil, po treningu pa je vse naše člane mojster Yamashiro spet odpeljal na porcijo sushi-ja.
 
Kenshukaikan, 10:00 – 12:00
Jutranji trening je tokrat vodil predsednik okinavske karate do zveze Kosuke Yonamine, 9.dan. Trening je bil že del priprave na mojstrski izpit, ki je sledil po treningu. Mojster Yonamine je med vadbo preverjal, če kandidata obvladata japonsko terminologijo za vse ogrevalne vaje (Hojo Undo), osnovne kombinacije (Hojo Undo) in posamezne tehnike v katah. Sledila je vadba Sanchin kate s testiranjem. Testiranje mojstra Yonamineja predstavlja preizkus ekstremne vzdržljivosti, saj slovi kot inovator številnih vaj za utrjevanje telesa in je bil prvi, ki je pred več kot dvajsetimi leti demonstriral lomljenje lesene palice premera 6 x 6 cm na konici palca noge - udarna površina »sokusen«. V nadaljevanju se mu je pri preverjanju mojstrskih kat pridružil še mojster Tsutomu Nakahodo, 10.dan.
 
Kenshukaikan, 12:00 – 13:00, Dan Test
Na priporočilo glavnega trenerja Igorja Prašnikarja sta trenerja Stane Nadižar in Drago Ristič pristopila k izpitu za mojstrsko stopnjo 6.dan. Oba imata za seboj že 31 let neprekinjene vadbe, svoj zadnji izpit pa sta na Okinavi opravljala pred osmimi leti. Izpit za 6.dan sta opravljala pred 7-člansko komisijo, ki so jo sestavljali:
 
Shintoku Takara, 10.dan,
Tsutomu Nakahodo, 10.dan,
Kosuke Yonamine, 9.dan,
Shinmatsu Okuhama, 8.dan,
Katsuji Tamayose, 8.dan,
Takashi Arakaki, 7.dan in
Hirokuni Yamashiro, 7.dan.
 
Intenzivna vadba pri mojstru Takari v predhodnih dneh je prispevala k temu, da sta še bolj izpopolnila nivo svojega znanja in uspešno opravila izpit za 6.dan. Iskrene čestitke!

Drago Ristič in Stane Nadižar z izpitno komisijo in diplomama za 6. dan
 
Kenshukaikan 20:00 – 22:00
Večernji trening je tokrat vodil mojster Hirokuni Yamashiro, ki je v glavni dojo pripeljal še svoje učence. Trening je bil v celoti posvečen vadbi borbenih tehnik s partnerjem in borb na sojenje za pripravo na vseokinavsko prvenstvo.
 
PETEK, 9.11.2007
 
Kenshukaikan 10:00 – 12:00
Dopoldanski trening sta vodila mojstra Shigeru Takamiyagi, 9.dan (Chatan Dojo) in Shinmatsu Okuhama, 8.dan (Gushikawa Karate Club). Mojster Takamiyagi (72 let) je učenec druge generacije učencev Kanei-ja Uechi-ja. V okinavskih krogih slovi kot renomiran zgodovinar in avtor vrste strokovnih publikacij s področja karateja. Med drugim je soavtor velike Uechi-Ryu enciklopedije, ki vsebuje tudi vrsto tekstov o drugi okinavskih šolah karateja in obsega kar 1325 strani formata A4, tehta pa dobre 4,5 kg. Knjiga je bila izdana leta 1977 in je ni več na trgu, na e-Bay pa izvod že dosega ceno nekaj tisoč dolarjev. Mojster Okuhama (55 let) je učenec mojstra Yonamineja in je bil prvak Okinave leta 1981. Oba mojstra sta naše člane razveselila s klasičnim treningom, ki je bil osredotočen na vadbo kat in utrjevanje telesa, Stane Nadižar in Drago Ristič pa sta dobila še zadnje popravke za demonstracijo Yakusoku kumiteja na prvenstvu.
 
Koza Dojo 20:00 – 22:00
Na večernji trening je ekipa odšla v stari Koza Dojo v Okinawa Cityju. Dolga leta je v njem poučeval mojster Kosuke Yonamine, sedaj pa ga vodi njegov sin Masanoru Yonamine, 7.dan. Dojo je manjša lesena hiša, zgrajena v tradicionalnem okinavskem stilu in stoji na pobočju v predelu Koza mesta Okinawa City. Koza Dojo je bil zgrajen leta 1961 in od takrat ni doživel praktično nobenih popravkov, razen tatamijev, ki jih je namestil mladi Yonamine. Okna so še brez stekel in se zapirajo samo z lesenimi drsnimi loputami. Trening je bil posvečen vadbi borbenih tehnik s partnerjem za pripravo na vseokinavsko prvenstvo.
 
SOBOTA, 10.11.2007
 
V soboto je imela ekipa po napornem tednu prost dan. No, ni bil popolnoma prost, saj so odšli v Okinawa City in v dvorani pomagali postavljati tekmovališče.
 
NEDELJA, 11.11.2007
 
Več o nastopu naše ekipe na All Okinawa Karate Do Championships 2007 si lahko ogledate na strani – tekmovanja.

Prihod na Okinavo preko Tokija z Japan Airlines; foto ...

Kenshukaikan, glavni vadbeni center okinavske karate ...

Za dobre 14 dni je posteljo zamenjal futon; foto (c) ...

Poleg karateja je urjenje potekalo tudi v kuhinjskih ...

Okinawa International University; Stane Nadižar poučuje ...

Okinawa International University; Marko Šefman poučuje ...

Stane Nadižar izvaja kato Sanchin pod budnim očesom ...

Stane Nadižar in Drago Ristič izvajata mojstrsko kato ...

Kazuya Takara, 6.dan, daje sparing lekcije Matjažu ...

Kenshukaikan; Hirokuni Yamashiro, 7. dan, preverja ...

Kenshukaikan; Matjaž Končina izvaja kato Kanshiwa; ...

Yamashiro Dojo; vadba sparinga, desno Matjaž Končina; ...

Yamashiro Dojo; Marko Šefman vadi mawashi geri na fokuser; ...

Kenshukaikan; Drago Ristič kata Sanchin, preverja Takara ...

Kenshukaikan; Matjaž Končina kata Sanchin, preverja ...

Kenshukaikan; Marko Šefman kata Seichin; foto (c) KK ...

Kenshukaikan; po vsakem treningu je mojster Takara ...

Naša ekipa pred prenovljenim gradom Shuri; foto (c) ...

Nakamatsu Dojo; Stane Nadižar izvaja kato Kanchin; ...

Nakamatsu Dojo; Matjaž Končina izvaja kato Kanshu; ...

Nakamatsu Dojo; Matjaž Končina vadba na makiwari, desno ...

Nakamatsu Dojo; po treningu je obvezno čiščenje tal; ...

Kenshukaikan; kumite trening, Marko Šefman; foto (c) ...

Kenshukaikan; kumite trening, Marko Šefman; foto (c) ...

Kenshukaikan; kumite trening se je zaključil z vadbo ...

Kenshukaikan; Stane Nadižar izvaja kato Seisan, priprava ...

Kenshukaikan; mojster Yamashiro razlaga Matjažu Končini ...

Uechi-Ryu Tobaru Shubukan, vadba kate Sanchin; foto ...

Uechi-Ryu Tobaru Shubukan, mojster Yonaha popravlja ...

Uechi-Ryu Tobaru Shubukan, Marko Šefman izvaja kato ...

Uechi-Ryu Tobaru Shubukan, treningu sledi obvezen povzetek ...

Nobuhiro Higa poučuje Matjaža Končino; foto (c) KK ...

Nobuhiro Higa poučuje Marka Šefmana; foto (c) KK K ...

Zaključna vadba na fokuserjih, Matjaž Končina in Nobuhiro ...

Marko Šefman, Nobuhiro Higa in Matjaž Končina; iskrena ...

Kenshukaikan, mojster Takara demonstrira dvojni blok ...

Mojster Takamiyagi testira kato Sanchin Staneta Nadižarja; ...

Mojster Takamiyagi testira kato Sanchin Markota Šefmana ...

Nobuhiro Higa sparira z Matjažem Končino; foto (c) ...

Kenshukaikan; mojster Kosuke Yonamine, 9.dan, preverja ...

Kenshukaikan, mojster Tsutomu Nakahodo demonstrira ...

Izpit za 6. dan, mojster Arakaki preverja kato Sanchin ...

Izpit za 6. dan, mojster Arakaki preverja kato Sanchin ...

Izpit za 6. dan, Drago Ristič izvaja kato Seisan; foto ...

Mojster Kosuke Yonamine izroča diplomo za 6. dan Stanetu ...

Mojster Kosuke Yonamine izroča diplomo za 6. dan Dragu ...

Kenshukaikan, mojster Shinmatsu Okuhama demonstrira ...

Kenshukaikan, mojster Takamiyagi pomaga pri raztezanju ...

Koza Dojo, učitelj Masanoru Yonamine v sredi (druga ...

Koza Dojo, poslovilni "Seisan pozdrav" okinavske mladenke; ...