Prva stran
 

Mednarodni seminar Furstenfeld 2007

Furstenfeld, Avstrija, 12.07.2007 - 16.07.2007


 

V Furstenfeldu v Avstriji je potekal tradicionalni mednarodni poletni karate seminar, katerega smo se udeležili Andrej Fojkar, Špela Štefe in jaz. Organiziranih je bilo okrog 17 treningov na dan, pod taktirko devetih trenerjev. Treningi so bili različni: nekateri so bili namenjeni za najmlajše ali tiste z nižjimi pasovi, samoobrambni treningi, treningi taktike, borbeni treningi in podobno. Istočasno so potekali vsaj trije treningi, tako da se je bilo vseh nemogoče udeležiti.

 

Med vsemi trenerji smo si izbrali tiste, za katere smo menili, da se od njih lahko največ naučimo. Tako smo se na dan udeležili štirih treningov, ki so jih vodili Antonio Oliva Seba, 7.dan, dolgoletni trener španske reprezentance,  Wayne Otto, 4.dan, večkratni svetovni in evropski prvak in Terry Daly, 6.dan, priznani angleški trener.

 

Treningi Olive Sebe so temeljili predvsem na taktiki v borbi. Oliva je strokovnjak s tega področja, saj ima preštudiran vsak detajl v borbi. Zelo ga je bilo zanimivo poslušati in pridno smo si zapisovali vse njegove modrosti. Poudarjal je tudi aspekte, ki se mogoče na prvi pogled ne zdijo pomembni. Velik poudarek je dajal na zavedanje samega sebe in svojih sposobnosti oziroma zmogljivosti. Namreč šele tedaj, ko sam sebe kot borca zelo dobro poznaš, si lahko kreativen in svoboden v svoji borbi.

 

Taktiko borbe prilagajamo glede na nasprotnika, na sodnika in na čas borbe, kar pomeni, da ne moremo pri vseh uporabiti enake taktike. Tudi pri istem nasprotniku je lahko taktika drugačna. Taktiko lahko spremenimo tudi med samo borbo, če opazimo, da prvotno izbrana ni učinkovita.

 

Treningi Wayna Otta in Terryja Dalyja so temeljili predvsem na vadbi tehnike, kar predstavlja osnovo za uspešno borbo. Namreč brez tehnike in seveda dobre telesne priprave, taktika nima pomena. Njuni treningi so temeljili predvsem na velikem številu ponovitev različnih tehnik in kombinacij. S tem naj bi tekmovalec tehniko »ponotranjil« in bil sposoben v različnih situacijah reagirati instinktivno z ustrezno tehniko.

 

Kljub temu, da smo ostali samo dva dni, smo bili po skupaj osmih treningih že precej izmučeni. Sama lahko rečem, da je bil seminar zelo poučen in koristen, škoda je le, da se ga ni udeležilo več slovenskih tekmovalcev.

 
Iva Peternel

Poroča: Iva Peternel, državna reprezentantka

Eden od treningov; foto (c) KC Volksbank Furstenfe ...

Antonio Oliva Seba, 7.dan, foto (c) KC Volksbank F ...

Terry Daly, 6.dan, Uechi-Ryu; foto (c) KC Volksbank ...

Wayne Otto, 4. dan, Uechi-Ryu; foto (c) KC Volksbank ...