Prva stran
 

Karate kamp KZS - Rogla 2005

Rogla, 20.08.2005 - 26.08.2005

 

Organizator karate kampa na Rogli od 20.8. do 26.8.2005 je bila Karate zveza Slovenije. Kamp je vključeval vrsto aktivnosti: sodniški in trenerski licenčni seminar, seminar za nove vaditelje karateja ter priprave državne reprezentance. Na kampu je v različnih aktivnostih sodelovalo 10 članov našega kluba.

 

Sobota, 20.8.2005, Sodniški seminar

Po dogovoru s predsednikom sodniške komisije KZS g. Primožem Debenakom, smo na licenčnem seminarju predstavili Uechi-Ryu kate. Od naše zadnje predstavitve se je zamenjalo že kar lepo število sodnikov in mlajšim verjetno tehnike in principi naših kat niso bili najbolj poznani. Predstavitev so opravili trenerji Igor Prašnikar, Stane Nadižar in Drago Ristič. V uvodu je Igor Prašnikar najprej na kratko predstavil zgodovino Uechi-Ryu karateja. Nato je sodnikom prikazal tri izvorne kitajske kate: Sanchin, Seisan in Sanseiryu. Sanchin je temeljna kata Uechi-Ryu šole in z njo se učimo osnovnega položaja, udarca in blokade, pravilne drže telesa, dihanja s trebušno prepono, krepimo specifične mišične skupine in osredotočenost na izvedbo vsakega elementa kate. Seisan je kata hitrosti in tehnik odprte roke, Sanseiryu pa vključuje najzahtevnejše tehnike naše šole. Pri obeh katah so trenerji predstavili praktični pomen (»Bunkai«) vsake tehnike.

 

V nadaljevanju je Stane Nadižar predstavil Kanshiwo, Seichin in Kanchin, Drago Ristič pa Kanshu in Seiryu. Sodnikom so predstavili pomen najbolj tipičnih tehnik v teh katah in nato skupaj z njimi ponovili del vsake kate. Na koncu je Igor Prašnikar sodnikom predstavil tudi novo Kihon kato Shodan, ki vsebuje najbolj osnovne tehnike in je namenjena za tekmovanja najmlajših. Predstavitev je uspela in upamo, da bo prispevala h kvalitetnemu sojenju kat.

 

Nedelja, 21.8.2005, Licenčni seminar za trenerje

Vsakoletno licenciranje strokovnega kadra (trenerjev, inštruktorjev, vaditeljev) je postalo obvezno po novem zakonu o športu. Del naših trenerjev je opravil licenciranje že v maju, tega na Rogli pa so se udeležili Igor Prašnikar, Drago Ristič in Helena Markuta. Dopoldne je potekala podrobna seznanitev s sodniškimi pravili, po kosilu pa predavanje o osnovah kondicijske priprave športnika, nato je sledila ura in pol praktične vadbe, ki jo je vodil diplomant fakultete za šport. Predstavil  je principe ogrevalnih in razteznih vaj, vaje za izboljševanje splošne motorike in koordinacije ter vaje za krepitev eksplozivne moči in vzdržljivosti.  

 

Ponedeljek in torek, 22.8. in 23.8.2005, Usposabljanje za vaditelje

Seminarja za vaditelje sta se udeležila Jaka Šarabon in Andrej Fojkar in ga uspešno končala. S tem se je število strokovnega kadra v našem klubu povečalo na enajst (5 trenerjev, 4 inštruktorji in 2 vaditelja).

 

Ponedeljek do petek, 22.8. do 26.8.2005, Priprave reprezentance

Priprav mladinske in kadetske reprezentance, ki jih je vodil trener Sašo Vaš, so se udeležili Iva Peternel, Rok Trost, Špela Štefe in Nejc Kavčič. Treningi so potekali 2 x dnevno, razen srede. Tekmovalci so bili s pripravami zelo zadovoljni.

 

Igor Prašnikar, predstavitev Uechi-Ryu šole

Sanchin kata

Seisan kata

Sanseirui kata

Seminar za vaditelje, Andrej Fojkar (prvi z leve)