Prva stran
 

Ken Nakamatsu, 9. dan

Erlangen, Nemčija, 08.07.2006 - 11.07.2006Seminar z mojstrom Ken-om Nakamatsu-jem je bil zagotovo eden od vrhuncev letošnjega leta. Na seminar se je v petek, 7.7. odpravilo doslej najmočnejše slovensko zastopstvo: 14-članska ekipa našega kluba, 10 članov DBV Zmaj Ljubljana in 2 člana KK Sanchin Koper.


Žal je moral mojster Tsutomu Nakahodo, 10.dan, ki naj bi tudi poučeval na tem seminarju,  v zadnjem trenutku odpovedati udeležbo zaradi zdravstvenih težav, to ni zmanjšalo vrednosti tistega, kar smo odnesli domov.

 

Vadba je potekala v veliki teniški dvorani, spali pa smo v spalnih vrečah v manjši telovadnici v sklopu urejenega športnega kompleksa, ki je imel tudi odlično in ne predrago restavracijo.

 

Poleg udeležencev iz nemških Uechi-Ryu klubov smo bili edini tuji gostje seminarja, ki je imel skupaj skoraj 80 udeležencev. Imeli smo dva treninga dnevno: dopoldne od 10:00 do 12:30 in popoldne od 17:30 do 20:00, skupaj 5 ur izredno intenzivne vadbe dnevno.

 

Mojster Nakamatsu je vsak trening začel s polurnimi razteznimi vajami. Očitno se stari mojstri dobro zavedajo pomembnosti gibljivosti, kar je bilo razvidno že na seminarju Yamashira v Kranju.

 

Razteznim vajam je sledila kakšna ura vadbe osnovnih tehnik, ki jih je mojster iz treninga v trening nadgrajeval v kombinacije. Pri ponavljanju tehnik ni šlo za enostavno mehanično ponavljanje, temveč je Nakamatsu poudarjal, da mora biti vsak udarec in tudi blokada izveden s »koshi-jem« (kompresija telesa in eksplozivna sprostitev tehnike).

 

Poleg klasičnih Uechi-Ryu tehnik smo veliko časa vadili uporabo tega principa pri tehnikah gyaku zuki in kizami zuki v gibanju.

 

Kdor je poskušal slediti mojstrovim navodilom, je bil po uri in pol lahko lahko že popolnoma izčrpan.

 

Po krajšem premoru je sledila vadba kat. Vedno smo začeli s Sanchin kato, nato pa na vsakem treningu temeljito obdelali še po eno kato. Vsako smo vadili po odsekih, kjer je mojster izpostavil pomembne elemente pravilne izvedbe, nato pa v celoti. Ocena seminarja: več kot odlično!

Naša ekipa z mojstrom Nakamatsu-jem Z leve (klečijo): ...

Raztezne vaje; mojster Nakamatsu je pri svojih 67-tih ...

Razlaga principa "koshi"; foto (c) KK Kranj

Demonstracija principa "koshi"; foto (c) KK Kranj

Sanchin kata - vse telo mora biti vključeno v izvedbo ...

Razlaga uporabe krožne blokade "mawashi uke"; foto ...

Stranski udarec "yoko geri"; asistira Luka Babnik; ...

vadba tehnike "gyaku zuki", v ospredju Iva Peternel; ...

Vadba tehnike "gyaku zuki" - Iva Peternel; foto (c) ...

Vsi udeleženci seminarja; foto (c) KK Kranj