Prva stran
 

Seminar Hirokuni Yamashiro, 7.dan

Kranj, 16.06.2006 - 18.06.2006V juniju sta Slovenijo obiskala okinavska mojstra Hirokuni Yamashiro, 7.dan in Fumio Aguni, 5.dan, člana zveze Okinawa Karate Do Kyokai, s katero že dolga leta sodelujemo. Mojster Yamashiro je postal pred nedavnim tehnični direktor te zveze, namen obiska pa je bil, da si v živo ogledata kvaliteto dela slovenskih Uechi-Ryu klubov v Kranju, Ljubljani in Kopru ter seveda tudi lepote Slovenije.
 
Obisk sta pričela v Kranju, kamor sta prispela v petek, 16.6.2006 popoldne. Zvečer sta vodila prvi trening v telovadnici OŠ Franceta Prešerna, ki se ga je udeležilo blizu 100 naših članov.


  
Na uvodnem ogrevanju sta predstavila vrsto novih razteznih vaj, čemur smo v preteklosti posvečali premalo pozornosti. Izredno pomembno je, da vse mišične skupine, ki so med vadbo obremenjene, tudi ves čas primerno raztezamo, drugače hitreje pride do poškodb. Sledil je komplet osnovnih tehnik, ki nam je močno dvignil delovno temperaturo. Številne tehnike smo izvajali v gibanju, še posebej naporne pa so bile serije nožnih tehnik.
 
Sledila je vadba Sanchin kate, ki predstavlja temelj Uechi-Ryu šole. Mojster Yamashiro je najprej posamično testiral nekaj naših mojstrov, nato pa smo kato vadili še vsi v parih. Nadaljevali smo z nekaj serijami vaj za utrjevanje telesa, ki so prav tako značilne za okinavski karate. Čas je hitro mineval in trening smo zaključili s kato Kanshiwo in razlago (Bunkai).
 
V soboto dopoldne je bil trening namenjen samo nosilcem mojstrskih in višjih šolskih pasov. Uvodni del je bil enak, nato pa smo vadili kompleten set vaj za utrjevanje telesa rok in nog, kar je še posebej navdušilo naše tekmovalce.  Sledila je vadba borilnih tehnik v parih, Sanchin kata, trening pa smo zaključili z mojstrskimi katami.
 
V soboto popoldne smo si ogledali lepote Gorenjske z Bledom, zvečer pa sta mojstra poslušala opero Traviato, ki je bila ta dan premierno izvedena na prostem na gradu Kishelstein - g. Yamashiro je namreč velik ljubitelj klasične glasbe.
 
V nedeljo smo ju peljali na celodnevni izlet v dolino Trente preko prelaza Vršič, kjer je vrhunec izleta predstavljal rafting na Soči – popolnoma novo doživetje za oba. Ob kosilu smo spremljali še nogometno tekmo Japonska – Hrvaška in seveda glasno navijali za »Nippon«.


 
Nad obiskom pri nas sta bila oba navdušena. Mojster Yamashiro se je zelo pohvalno izrazil o nivoju znanja v našem klubu, ki je po njegovem mnenju tudi eden največjih Uechi-Ryu klubov v Evropi.
 
V nedeljo zvečer in ponedeljek sta nadaljevala obisk v Ljubljani, kjer ju je gostilo Društvo za borilne veščine Zmaj, v torek pa sta odpotovala v Koper, kjer je bil gostitelj Karate klub Sanchin Koper. Od tam sta pot nadaljevala v Italijo.
 

Vadba osnovnih tehnik; foto (c) KK Kranj

Mojster Aguni v ospredju - tehnika Oi zuki; foto (c) ...

Sanchin kata, skupinska vadba; foto (c) KK Kranj

Sanchin kata, Andrej Fojkar v ospredju; foto (c) KK ...

Sanchin kata, individualna vadba s testiranjem, Rajko ...

Sanchin kata, Janez Perhavec, testira Andrej Fojkar; ...

Sanchin kata, Branko Malešič, testira H.Yamashiro; ...

Dogovorjeni sparing, Jaka Šarabon - H. Yamashiro; foto ...

Dogovorjeni sparing, Tjaša Ristič (levo) - Sabina Jurič ...

z leve: Hirokuni Yamshiro, Drago Cekič, Fumio Aguni, ...